3D geprinte kadavers revolutionair voor de menselijke anatomie studie

Artec Space Spider
Nieuwe Artec 3D scanner: Space Spider
8 mei 2015
vacuumvormen-samen-met-3d-printer
Vacuümvormen (thermoforming) met 3D geprinte objecten
5 februari 2016
Toon alles
3d printed cadaver

Voor honderden jaren is het menselijk kadaver een essentieel instrument voor het medisch onderwijs, maar het wordt problematisch wanneer het gaat om de kosten, transport, opslag, geloofsovertuigingen of gewoon misselijkheid. Monash University in Australië heeft eindelijk het antwoord op een meerderheid van deze belemmeringen. De eerste commercieel verkrijgbare kit van realistische, full-color lichaamsdelen geproduceerd door een 3D printer.

Een blad uit Monash University getiteld: ”De productie van anatomische leermiddelen met behulp van driedimensionaal Printing Technology” noemt een aantal voordelen van het gebruik van 3D-geprinte kadavers, met oog op duurzaamheid, nauwkeurigheid, gemak van reproductie, kosteneffectiviteit en het vermijden van gezondheids- en veiligheidsgevaar door het werken met kadaver monsters of geplatineerde exemplaren.

Op zoek in het lichaam
Exemplaren worden geprint door Monash met behulp van twee full-color fotorealistische 3D-printers van 3D Systems: een ProJet 660 Pro en een ProJet 4500 3D printer. De ProJet-serie 3D printers zijn eenvoudig in gebruik. Belangrijker nog, ze produceren modellen in de exacte kleuren die Monash nodig heeft voor realistische 3D geprinte lichaamsdelen.

“De volledige kleur is essentieel voor het reproduceren van een combinatie van een realistische kleurweergave en ‘codering’ – vaten in rood of blauw en de zenuwen in het geel bijvoorbeeld. Dat is waardevol in het onderwijs”, zegt Paul McMenamin, directeur van het Centrum for Human Anatomy Education (CHAE) aan de Monash University.

McMenamin gelooft dat zijn team de eenvoudige en kosteneffectieve anatomische pakken de kennis van de studenten drastisch kan verbeteren voor het artsen kan helpen. Het kan zelfs bijdragen aan betere chirurgische resultaten voor de patiënten.

“Eeuwenlang zijn kadavers op medische scholen gebruikt om studenten over de menselijke anatomie te laten leren, een oefening die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt”, zegt McMenamin. “Echter melden veel medische scholen een tekort aan kadavers te hebben of vinden hun verwerking en opslag te duur wat het gevolg is van de strenge regelgeving waarbij de kadavers moeten worden ontleed.

“Wij geloven dat onze kit revolutionair geleerd wordt door medische studenten door hen in staat te stellen, te kunnen kijken in het lichaam en de spieren, pezen, ligamenten en bloedvaten te zien. Op dit moment is het nog moeilijk voor studenten om de driedimensionale vorm van de menselijke anatomie te begrijpen, en we geloven dat deze kit hierin een groot verschil kan maken.”

Bron: 3D Systems

Offerte aanvragen