Vacuümvormen (thermoforming) met 3D geprinte objecten

3d printed cadaver
3D geprinte kadavers revolutionair voor de menselijke anatomie studie
1 februari 2016
lentedeal Blueshape 3D - versie 2
Blueshape 3D Lentedeal
7 maart 2016
Toon alles
vacuumvormen-samen-met-3d-printer

Vacuümvormen is het proces van het vormen van een dunne plastic plaat in een gewenste geometrie. Er kan een mal van een object gevormd worden doordat deze plastic plaat verwarmd wordt en vervolgens over het object getrokken wordt door middel van vacuüm trekken.

vacuum-forming-process

Bij Vacuüm vormen wordt vaak gebruik worden gemaakt van een stalen of aluminium moedermodel, maar ook hout, plastic, of zelfs klei kan gebruikt worden. Daarnaast kunnen sommige 3D geprinte modellen ook vacuüm getrokken worden. Zo kunt u snel een prototype model ontwerpen en deze vervolgens met een 3D printer uitprinten. 3D printen biedt grote vormvrijheid en bouwt modellen met hoge precisie. Daarnaast bespaart 3D printen erg veel tijd én geld. Het is daarmee een goede optie voor het laten maken van een prototypen. De 3D prints kunnen vacuüm getrokken worden om een mal te creëren met een  oppervlakteafwerking  die vergelijkbaar is aan een productiemal. In een 3D model is het daarnaast mogelijk om ontluchtingsgaten te creëren waardoor lucht insluiting voorkomen kan worden. Deze kunnen gemaakt worden in het ontwerp, of handmatig tijdens het nabewerken.

Door het volgen van de volgende 5 simpele stappen kunt u snel en gemakkelijk een mal maken.

Stap 1. Printen van het moedermodel

Als u een 3D printer tot uw beschikking heeft kunt u de keuze maken om zelf een moedermodel te printen. Let wel op dat niet alle printtechnieken geschikt zijn voor het printen van een model dat vacuüm gevormd moet worden. De printtechnieken Plastic Jet Printing (PJP), Collor Jet Printing (CJP), Multi Jet Printing (MJP) en Stereolithografie (SLA) kunnen modellen produceren die gebruikt worden voor vacuüm vormen. Indien u niet over een 3D printer beschikt biedt Schouten Group u de mogelijkheid om gebruik te maken van onze printservice.

Printtechnieken

Stap 2. Voorbereiding mal

Bij deze stap wordt het moedermodel volledig afgewerkt. Oneffenheden kunnen worden weggeschuurd en de modellen moeten in de juiste positie op het vormblad van de vacuüm vorm machine worden geplaatst.

Stap 3. Voorbereiden plastic vormplaat

Er kunnen verschillende plastic vormplaten gebruikt worden met verschillende grootte, afhankelijk van de afmeting van de vormblad. Zorg dat de vormplaat op de goede plek ligt.

Stap 4. Vormen van modellen

Nu kunnen de modellen echt gevormd worden. De plaat wordt verwarmd waardoor deze vervormbaar wordt, en alle lucht onder de plastic vormplat wordt weggetrokken. De plastic vormplaat zal zich gaan vormen naar de moedermodellen.

Stap 5 Verwijder de mal

De mal kan nu verwijderd worden. De mallen kunnen los geknipt worden zodat de onnodige stukken van de plastic vormplaat weggegooid kunnen worden.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van objecten die gemaakt kunnen worden met vacuüm vormen.

Applicatie 1    Applicatie 4 Applicatie 3    Applicatie 2

 

Voor vragen over de aanschaf van een vacuüm vorm machine of onze printservice kunt u ons altijd via bereiken via info@schoutengroup.com of telefonisch op 0186 600 880.

Offerte aanvragen